Zuid-Europese firma's mijden fiscus via Nederland

MarcusViridis

Ruim de helft van de multinationals uit Italië, Griekenland, Spanje en Portugal ontwijkt de fiscus in hun land met Nederlandse postbusfirma's. De meeste postbustfirma's zijn na 2000 ingeschreven, concludeert de Volkskrant uit onderzoek naar 83 bedrijven in de Zuid-Europese landen. Voorbeelden zijn onder meer de Italiaanse autofabrikant Fiat en de Spaanse kledingketen Zara.

Bij 46 van deze bedrijven is volgens de krant zeker of zeer waarschijnlijk sprake van een postbusfirma in Nederland om de belastingen te ontwijken. In zeven gevallen is de Portugese, Italiaanse of Spaanse overheid medeaandeelhouder van het bedrijf.

Door zogenaamd in Nederland gevestigd te zijn hoeven de bedrijven minder belasting de betalen over de winsten die dochterbedrijven wereldwijd maken. Het Nederlandse belastingregime is op dat gebied milder dan die van andere landen. Dit levert Nederland geld op, maar de Zuid-Europese overheden, die toch al in ernstige geldnood zitten, lopen hierdoor belastinginkomsten mis. Dit is overigens niet illegaal.

De laatste jaren hebben vooral Portugese bedrijven een postbusfirma in Nederland geopend. Van de negen grote ondernemingen hebben er acht één of meerdere postbusfirma's in Nederland. Een voorbeeld is Portugal Telecom. Van de 34 grote Italiaanse bedrijven ontwijken er achttien belasting via Nederland en van de 26 Spaanse bedrijven ook achttien.

Griekenland is de grote afwezige. Slechts twee van de veertien onderzochte bedrijven hebben een vestiging in Amsterdam. De daar gevestigde bedrijven ontwijken volgens de krant waarschijnlijk belasting via Cyprus.

Hoogleraar economie Rick van der Ploeg stelt in de krant dat er in Europees verband afspraken moeten worden gemaakt om een race naar de bodem te voorkomen. Met een gunstig belastingtarief worden bedrijven aangetrokken, waardoor de overheid meer belasting int. Als een ander land nog minder belasting heft, gaan de bedrijven daarheen. Uiteindelijk blijven er zo weinig belastinginkomsten over.

Belastingafspraken moeten volgens Van der Ploeg alleen worden ingezet om echte bedrijven met bijvoorbeeld echte fabrieken aan te trekken. Hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars vindt dat er binnen Europa afspraken moeten komen over de minimale hoogte voor vennootschapsbelasting.