Paumen: "Besef kwam pas na de wedstrijd"

Boris (borisz)

Maartje Paumen is sinds donderdagavond de meest scorende Oranjevrouw aller tijden. In de wedstrijd met Zuid-Afrika in Kaapstad verbrak de Nederlandse captain het doelpuntenrecord van Fieke Boekhorst. "Tijdens de wedstrijd was ik er niet echt mee bezig", vertelde Paumen aan hockey.nl.

Paumen ging niet volledige uit haar dak toen ze haar 129ste doelpunt maakte. "Ik wist van tevoren wel dat ik in Zuid-Afrika vijf goals moest maken om het record te verbreken. Tijdens de wedstrijd was ik alleen zo met het spel bezig, dat ik het me niet eens besefte. Pas toen ze het door het stadion omriepen, dacht ik: oh ja het is gelukt. Na de wedstrijd, toen ik verschillende felicitaties ontving, realiseerde ik het me pas écht goed. Dat was een bijzonder moment."

Is ze wel trots op zichzelf? "Ja natuurlijk. Vooral als je alle felicitaties leest, dan besef je eigenlijk hoe bijzonder het is. En dat het een heel mooie eer is. Toch was het geen doel van me om het record te verbreken. Het is gewoon iets supermoois wat erbij is gekomen. Of ik het erg vind dat ik het niet tijdens een groot toernooi heb bereikt? Nee, ik vind het überhaupt al mooi dat ik het record heb verbroken. En Zuid-Afrika is toch ook leuk? Het is een mooi land, haha."

De aanvoerder van het dameshockeyteam werd nog op de zelfde avond gefeliciteerd door de voormalig recordhouder Boekhorst. "Ik kreeg twee berichtjes van haar. Ze feliciteerde me en zei dat ze het fijn voor me vond en dat ze hoopte dat ik nog meer mooie momenten mag beleven in mijn carrière. Ik vond het heel leuk om dat te lezen."

Hoewel ze al vele felicitaties heeft onvangen, heeft Paumen haar mijlpaal nog niet gevierd. Dat komt wel goed, zegt ze. "Donderdagavond zijn we teruggegaan naar het hotel, waar we met z'n allen een colaatje hebben gedronken. Vervolgens zijn we gaan slapen. We zitten midden in het toernooi en de halve finale is zaterdag. Dat feestje komt dus wel een andere keer, misschien zondag ofzo."

Het record van de meest scorende internationale hockeyster aller tijden, staat op naam van Pietie Coetzee. De 34-jarige Zuid-Afrikaanse heeft meer dan 260 treffers op haar naam staan en het aantal groeit nog steeds. Haalt Paumen haar nog in? "Ha, dat weet ik niet. Dan moet ik nog wel een hele tijd blijven hockeyen. Ik ga sowieso door tot de Spelen van Rio en ik denk dat ik tot die tijd nog een aantal doelpunten maak. Maar of ik bij haar record in de buurt ga komen? Ik moet zeggen dat het veel goals zijn."