Extra beveiliging oppositie Egypte na fatwa's

MarcusViridis

Leiders van de Egyptische oppositie hebben donderdag extra beveiliging gekregen nadat verscheidene radicale moslimgeestelijken fatwa's over hen hadden uitgesproken waarin werd opgeroepen hen te doden. De oproepen hebben de vrees versterkt voor moordaanslagen, zoals op de leider van de oppositie in Tunesië.

De Egyptische regering en de Moslimbroederschap hebben de fatwa's veroordeeld en de Egyptische procureur-generaal is tegen een van de geestelijken een vooronderzoek begonnen. De moord op de Tunesische oppositieleider Chokri Belaid en de fatwa's in Egypte hebben in beide landen tot ophef geleid.

In Egypte hebben radicale moslims woedend gereageerd op een golf van protesten tegen president Mohammed Morsi in januari. Bij botsingen met de politie vielen tientallen doden.

Medewerkers van Morsi en functionarissen van diens Moslimbroederschap hebben de betogers weggezet als geteisem en criminelen en hebben politici van de oppositie ervan beschuldigd het geweld goed te praten of er zelfs toe te hebben aangezet. Met soortgelijke kwalificaties hebben enkele bekende radicale geestelijken in de afgelopen week verklaard dat oppositieleiders of demonstranten die chaos willen scheppen en de heerser omver willen werpen, volgens de islamitische wet de doodstraf verdienen. Eén geestelijke bestond het zelfs te zeggen dat vrouwelijke betogers op het Tahrir-plein het verdienden seksueel belaagd te worden, omdat ze 'of kruisvaarders zijn (...) of weduwen die niemand hebben om hen in toom te houden'.

Oppositieleider Mohamed ElBaradei deed woensdag zijn beklag over het zwijgen van de regering over de fatwa's, maar donderdag kwam premier Hesham Kandil dan toch met een verklaring waarin hij ze veroordeelde en zei dat ze kunnen leiden tot 'staatsondermijning en verstoring'. "Deze extremistische edicten hebben niets met de islam van doen", zei Kandil volgens het staatspersbureau MENA. "Het Egyptische volk had een glorieuze Januarirevolutie om een democratische samenleving te vestigen waarin de dialoog de overhand heeft, niet moord."

De Moslimbroederschap en het gezaghebbende soennitische instituut Al-Azhar hebben de fatwa's eveneens veroordeeld.

Het ministerie van binnenlandse zaken kondigde aan dat de buurten waar leiders van de oppositie wonen extra bewaakt zullen worden. De website van de krant Al-Ahram haalde een woordvoerder aan, die zei dat de moord op de Tunesische oppositieleider Belaid 'in de overweging is meegenomen'. Het Nationaal Reddingsfront van ElBaradei zei dat de moord op Belaid 'van Tunesië tot Caïro alarmbellen doet afgaan en waarschuwt voor de woekerende groei van terroristische groepen, die onder het mom van religie een plan uitvoeren om de oppositie geestelijk en fysiek te liquideren'.