[Voorbeschouwing] Premier League Darts

Tom (Nappie-Oleon)

Vanavond rond de klok van 20:00 uur gaat de Premier League Darts 2013 van start. Er zal dit jaar volgens een nieuw concept worden gespeeld. Het aantal deelnemers en het format zijn gewijzigd. Het deelnemersveld is uitgebreid van acht naar tien spelers en er wordt gespeeld over best of 12 legs in plaats van het voormalige best of 14 legs. Debutanten in de Premier League zijn Robert “The Thorn” Thornton, Wes “The Warrior” Newton en “Mighty” Michael van Gerwen. Onze landgenoot heeft zijn uitnodiging te danken aan een sterk jaar waarin hij naast het bereiken van de WK finale ook de World Grand Prix op zijn naam schreef. Vanavond doen Michael van Gerwen en Phil Taylor hun finale van het Ladbrokes WK nog eens dunnetjes over. Ook de partij tussen Raymond van Barneveld en Gary Anderson staat op het programma. Een voorbeschouwing op de confrontaties van beide Nederlanders in speelweek 1.

Speelschema week 1:
Andy Hamilton v Robert Thornton
James Wade v Wes Newton
Raymond van Barneveld v Gary Anderson
Simon Whitlock v Adrian Lewis
Phil Taylor v Michael van Gerwen

premier league darts

Raymond van Barneveld v Gary Anderson
Voor Gary Anderson wordt het zijn derde Premier League of Darts. Na een zeer succesvol debuut in 2011 waarbij de Schot de titel voor zich opeiste draaide hij vorig jaar een heel moeizaam Premier League seizoen, waarin hij laatste eindigde in de poule. Ook Raymond van Barneveld haalde de play-offs niet in 2012, bij zijn zevende deelname eindigde hij vijfde. Wel haalde “Barney” al 5 keer de halve finale, welke hij telkens verloor. Voor beide heren is 2013 dus een jaar van revanche. Ze kennen elkaar buitengewoon goed want op TV kwamen ze elkaar niet minder dan 13 keer tegen. Van Barneveld won alle partijen in de BDO tijd, maar na de overstap was het Anderson die de belangrijke partijen wist te winnen, tot het afgelopen WK waar Barney op indrukwekkende wijze won in de derde ronde met 4-0 in sets. In de Premier League speelden ze 5 keer tegen elkaar. Tijdens de reguliere competitie won Van Barneveld 3 keer en werd het 1 keer gelijk. De enige knock-out wedstrijd die ze speelden was in de halve finale van 2011 toen Anderson won. Voor Raymond van Barneveld wordt het zijn 101e wedstrijd in de Premier League.

Phil Taylor v Michael van Gerwen
Op de eerste avond van de Premier League of Darts 2013 krijgen we meteen een kraker tussen de Ladbrokes 2013 finalisten Phil Taylor en Michael van Gerwen. Met twee mannen die in bloedvorm zijn moet deze wel een mooie afsluiter van de avond worden. Het jaar 2012 was niet het beste jaar van Phil Taylor maar na het winnen van de Players Championship Finals, het wereldkampioenschap en de World Cup oogt de titelverdediger weer heel scherp. De man uit Stoke on Trent zal ook deze titel naar zich toe willen trekken en tegelijk willen prolongeren. Zoals bekend, heeft “Mighty Mike” een briljant jaar achter de rug. De jonge debutant trok maar liefst zeven Pro Tours naar zich toe en werd de runner-up op het wereldkampioenschap en stormde zo de top vier van de wereldranglijst binnen. Phil Taylor weet dat hij te maken krijgt met een in bloedvorm zijnde jongeman van wie hij twee keer verloor in het afgelopen jaar. Bij de laatste 16 van de Grand Slam of Darts en op de Players Championship te Barnsley in november, gaf de Nederlander de nummer één van de wereld het nakijken. De onderlinge stand is met 17-4 wel ruim in het voordeel van “The Power”. We krijgen zesvoudig Premier League winnaar Phil Taylor die ruime ervaring heeft op dit toernooi tegenover de debutant Michael van Gerwen, maar met de vorm van de man uit Boxtel zit het goed. Het is de laatste partij van de avond maar het wachten kan beloond worden met een mooie afsluiter van de avond.

Vanavond is de Premier League te zien op TV via RTL7 vanaf 20.20 uur. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live stream van RTL7darts.nl