NIOD start onderzoek naar rol Rode Kruis in WOII

Redactie

Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies NIOD gaat de rol van het Nederlandse Rode Kruis tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog onderzoeken. Het onderzoek moet uitwijzen hoe het Rode Kruis omging met de dilemma's waar de hulporganisatie tijdens de bezetting mee te maken kreeg. Het Rode Kruis zelf heeft opdracht gegeven tot het onderzoek, meldt het NIOD woensdag.

Het ledenaantal van het Rode Kruis steeg van 33.500 in 1940 naar een half miljoen in 1945. In diezelfde periode voelden echter met name de joodse bevolking en politieke gevangenen zich door het Nederlandse Rode Kruis in de steek gelaten.

Hoewel al wel onderzoek is gedaan naar de rol van het Rode Kruis tijdens de oorlog, vindt de organisatie het nu nodig dat er een onafhankelijke studie komt over dit onderwerp. Vorig jaar erkende de organisatie al fouten te hebben gemaakt in de Tweede Wereldoorlog en kondigde toen plannen voor het onderzoek aan.

Vooral het ontbreken van hulp aan vervolgde joden en politieke gevangenen krijgt aandacht in het onderzoek. Verder richten de onderzoekers zich onder meer op de vraag hoe het Rode Kruis als humanitaire organisatie functioneerde tijdens de bezetting en hoe de organisatie is omgegaan met de kritiek van in de steek gelaten overlevenden.

Naar verwachting is het onderzoek in 2017 klaar. De resultaten van het onderzoek worden vervolgens gepubliceerd in een boek.