Kamer verbolgen over salarissen financiële sector

Redactie

De beloningen in de financiële sector zijn te hoog, vindt de Tweede Kamer. De Kamer sprak zich woensdag unaniem uit tegen de hoge salarissen in de financiële sector in het algemeen, en bij de vrijdag genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal in het bijzonder.

VVD-Kamerlid Mark Harbers noemt de cao's voor bankpersoneel 'goudgerand'. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt dat het tijd is voor een mentaliteitsverandering in de financiële sector. Hij wil dat banken weer dienstbaar worden, in plaats van gericht op het eigen gewin.

De discussie over de salarissen van bankmedewerkers spitste zich ook toe op de beloning die de nieuwe topman bij SNS, Gerard van Olphen. Die gaat 5,5 ton verdienen, wat tot veel onbegrip leidde bij Kamerleden.

"De premier zegt dat hoge salarissen nodig zijn om kwaliteit aan te trekken. Maar de praktijk laat zien dat hoge beloningen in de sector helemaal niet hebben geleid tot meer kwaliteit", merkte SP-Kamerlid Arnold Merkies op.

Mark Rutte (VVD) noemde de discussie over het salaris van Van Olphen vrijdag 'idioot'. Deze opmerking is de oppositie in het verkeerde keelgat geschoten. "Ik vond die opmerking van de premier idioot", zei ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. Zij wil dat alle beloningen bij SNS onder de balkenendenorm komen te liggen.

"Hoe durft de minister-president dit af te doen als een non-discussie?", zei GroenLinkser Jesse Klaver. "Voor het belang van draagvlak in de samenleving is het belangrijk dat de nieuwe topman van SNS een normaal salaris krijgt.