[AC]Overtuigend Nigeria naar finale na zege op Mali

Boris (borisz)

Nigeria heeft zich woensdag als eerste geplaatst voor de finale van de Afrika Cup. De ploeg van Stephen Keshi maakte tegen Mali grote indruk en won met maar liefst 4-1. Bij Nigeria stond ADO Den Haag-verdediger Kenneth Omeruo in de basis en was oud-VVV'er Ahmed Musa een van de doelpuntenmakers. Later woensdag staat de andere halve finale tussen Ghana en Burkina Faso op het programma.

Mali had eerder in het toernooi indruk gemaakt, maar tegen Nigeria moest het team van Patrice Carteron pas op de plaats maken. Aan de hand van een uitblinkende Victor Moses liep Nigeria snel uit. Eerst scoorde Elderson Echiejile, op aangeven van Moses, en even later ook enigszins gelukkig Brown Ideye.

De 3-0, een eigen doelpunt van Mohamed Sissoko, was de beslissing in de wedstrijd. In de tweede helft maakte de ingevallen Musa nog van de gelegenheid gebruik zich in de kijker te spelen. Hij scoorde na een uur spelen de 4-0. In de slotfase redde Cheick Fantamady de eer voor Mali.

Nigeria-bondscoach Keshi kan als tweede persoon in de historie nu de Afrika Cup als speler en coach winnen. De Egyptenaar Mahmoud El Gohary was de enige die daar eerder ooit in slaagde.