'WADA neemt Real Sociedad onder de loep'

Frank (franklop)

De internationale dopingwaakhond WADA houdt het vermeende dopinggebruik van de spelers van Real Sociedad onder de loep. Het WADA laat zich uitgebreid informeren door de Spaanse antidopingautoriteiten die de zaak momenteel onderzoeken. Dat meldt de Spaanse krant EL Pais woensdag.

Voormalig voorzitter Inaki Badiola onthulde maandag in de Spaanse sportkrant AS dat Sociedad tussen 2002 en 2008 met zwart geld verboden middelen kocht. Volgens Badiola brak hij na zijn aanstelling direct met de dopingpraktijken. Spelers van Sociedad werden nooit betrapt op doping.

In Spanje is sinds vorige week het proces rond dopingarts Eufemiano Fuentes bezig. Op in beslag genomen documenten van de Spaanse dopingarts staat de codenaam 'RSoc' vermeld. Volgens Badiola is die codenaam van toepassing op de Spaanse club.

Door de beweringen van Badiola is voorganger José Luis Astiazaran stevig onder druk gekomen. De huidige voorman van de Spaanse voetballiga LPF heeft elke vorm van betrokkenheid nadrukkelijk ontkend.