Nederland wil EU-salarissen versoberen

static

De salarissen van ambtenaren van de Europese Unie moeten worden versoberd. Met die boodschap reist minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) af naar Brussel. De Europese regeringsleiders komen donderdag en vrijdag samen om een besluit te nemen over de begroting van de Europese Unie voor de komende zeven jaar.

"Het is niet uit te leggen dat zelfs in een economische en financiële crisis EU-salarissen stijgen", schrijft Timmermans woensdag aan de Tweede Kamer. De inzet is versobering, en een substantiële verlaging van de administratieve kosten. Ook moet de expatvergoeding voor ambtenaren die permanent in Brussel wonen worden geschrapt.

Van de ongeveer vijftigduizend EU-ambtenaren verdienen er in ieder geval drieduizend bruto meer dan de 144 duizend euro die premier Mark Rutte (VVD) verdient. Maar het zijn er veel meer, mogelijk zelfs meer dan tienduizend, als wordt gekeken naar het nettosalaris.

Een aantal ambtenaren wil toch meer salaris en legde dinsdag het werk neer. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is ook ontstemd over de hoge salarissen en riep Timmermans woensdag tijdens een Kamerdebat op bij de stakers langs te gaan en hun een maatschappelijke stage in Zuid-Europa aan te bieden.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes sloot zich aan bij de wens om de salarissen van EU-ambtenaren te versoberen. Hij wil Timmermans en Rutte een 'stevig mandaat' meegeven voor de onderhandelingen over de begroting, die ongeveer duizend miljard euro bedraagt. De PvdA'er wees erop dat de landbouwlobby zijn schaapjes al op het droge heeft. Hij wil voorkomen dat de ambities van het kabinet verder verwateren en vroeg om meer geld en aandacht voor innovatie.