"Boerrigter boekt te weinig progressie"

Boris (borisz)

Derk Boerrigter is niet bezig aan zijn beste periode bij Ajax. Door de komst van Isaac Cuenca en de ontwikkeling van Viktor Fischer dreigt hij op de bank de belanden. Afgelopen weekend gaf Boerrigter aan Theo Janssen te missen. De middenvelder van Vitesse maakte vorig seizoen goed gebruik van de snelheid van de buitenspeler, daar waar de huidige spelers van Ajax dat volgens Boerrigter niet doen.

"Typisch Boerrigter", zegt zijn voormalige trainer Jan Everse in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Als het even tegenzit, ligt het altijd aan anderen. Ik heb bij Zwolle al tegen hem gezegd: 'je moet meer bewegen zonder bal'. Dat is nu ook het geval. Als hij niet in de voeten of diepte wordt aangespeeld, dan blijft er weinig van hem over."

Vorig seizoen schopte Boerrigter het nog tot de voorselectie van Oranje. "Het is knap dat hij vorig seizoen zo goed speelde, maar dat was eventjes", vervolgt Everse. "Nu zie je toch ook dat het niveau te hoog is. En kom niet aan bij mij dat het aan zijn omgeving ligt, want hij heeft genoeg goede spelers om zich heen."

Everse heeft weinig vertrouwen dat het nog goed komt met Boerrigter bij Ajax. "Ik zie weinig progressie en dan komt Babel straks terug en gaat Ajax geen aanvaller van Barcelona huren om hem op de bank te zetten. Het is goed denkbaar dat Boerrigter volgend seizoen bij een andere club speelt."

Ajax-icoon Sjaak Swart is het wel met Boerrigter eens. "Diep of tussendoor, van Theo kreeg hij ze. En als Derk dan alleen op doel afging, dan was het in negen van de tien gevallen raak ook. Nu krijgt hij gewoon te weinig ballen. Natuurlijk komt het weer goed met Derk. Hij heeft toch laten zien dat-ie kan voetballen? Hij is bloedsnel en niemand heeft zo'n kegel als hij. Het wordt wel tijd dat hij zich eens boos maakt", aldus Swart.