DNB vreest file bij overstap op IBAN-rekeningnummer

Redactie

Bedrijven moeten niet langer wachten met het overschakelen op IBAN-rekeningnummers. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB), die aan het einde van het jaar 'filevorming' vreest. Per 1 februari volgend jaar moeten Europese rekeningnummers gelijkgetrokken worden naar IBAN.

Volgens de centrale bank treffen steeds meer bedrijven voorbereidingen om de overgang naar IBAN te maken. "Wel moet er nog steeds veel gebeuren en is het belangrijk dat bedrijven niet langer wachten", stelt verantwoordelijk manager Bernard Juffermans van DNB in een verklaring. "Anders lopen bedrijven het risico de deadline van 1 februari 2014 niet te halen."

Vanaf februari volgend jaar zijn de nu gebruikelijke rekeningnummers niet meer te gebruiken. Bedrijven moeten daarom bijvoorbeeld wijzigingen invoeren in hun incassosystemen, om te zorgen dat ze geld kunnen blijven innen.

Door over te stappen op het International Bank Account Number (IBAN) moet het gemakkelijker worden om in Europa grensoverschrijdende betalingen te doen. Bij het IBAN-rekeningnummer wordt het huidige rekeningnummer aangevuld met onder meer een landencode en een code voor de bank waar de rekening wordt gehouden. In Europa is besloten per 1 februari volgend jaar over te gaan op IBAN.

Volgens DNB heeft een meerderheid van de middelgrote bedrijven al een goed beeld over wat er moet gebeuren voor de overgang op IBAN. Toch doet vijftien procent van de middelgrote bedrijven nog niets aan de voorbereiding. 28 procent van de bedrijven heeft nog niets veranderd aan de incassostandaarden. "Vooral middelgrote bedrijven moeten zich niet verkijken op de tijd die nog resteert tot de deadline", stelt DNB.