Protesten COC bij bezoek Poetin

Redactie

COC Nederland grijpt het staatsbezoek van de Russische premier Vladimir Poetin in april aan om tegen de antihomowet die in Rusland van kracht dreigt te worden te protesteren. Dat laat de homobelangenorganisatie maandag weten.

Het COC wil Poetin met een luid protest een 'hete lentedag' bezorgen. Samen met enkele andere mensenrechtenorganisaties wil de instantie duidelijk maken dat de antihomowet onacceptabel is en roept de Nederlandse regering hetzelfde te doen. De wet stelt 'propaganda voor homoseksualiteit' strafbaar.

Voorzitter Tanja Ineke noemt de Russische wet 'een schandalig voorstel dat zal leiden tot flagrante mensenrechtenschendingen'. Volgens haar zorgt het invoeren van de wet er voor dat Russische lesbiennes en homo's niet normaal meer kunnen leven.

"Zolang de wet nog niet in werking is getreden zullen we elke gelegenheid aangrijpen om de Russische autoriteiten er van te overtuigen dat de wet moet worden ingetrokken", aldus Ineke in een verklaring. "We zullen Poetin in Nederland een hete lentedag bezorgen."

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) uitte vrijdag al zijn zorgen over de antihomowet. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte maandag bekend dat Poetin Nederland op 8 april bezoekt. Het bezoek maakt deel uit van het Nederland-Ruslandjaar.