Bertolucci vindt 3D te langzaam en te scherp

Borizzz

Bernardo Bertolucci is er nog een van de oude stempel. De bijna 73-jarige Italiaanse regisseur van films als The Last Emperor, Last Tango in Paris en The Dreamers vindt dat 3D-technologie te langzaam is in het gebruik en een te scherp beeld geeft.

"Ik vind 3D-technologie machtig interessant, maar voor mij werkt ze te langzaam", zegt hij in een interview naar aanleiding van zijn nieuwe film Io e Te. "Je werkt ineens met twee lenzen en twee camera's in plaats van één, waardoor alles klaarzetten en afstemmen nog langer duurt dan normaal. En ik werk al langzamer dan vroeger omdat ik nu in een rolstoel zit."

Bertolucci kreeg enkele jaren geleden ernstige rugklachten die uitmondden in een zware hernia. Tegenwoordig wordt hij overal rondgereden in een rolstoel, een conditie waardoor hij lang overwoog zijn filmcarrière aan de wilgen te hangen.

"Mijn relatie met mijn eerste cameraman is nu belangrijker dan ooit", zegt Bertolucci. "Hij zet alle shots op, dat doe ik nu niet meer sinds ik in een rolstoel zit."

Ook is Bertolucci geen fan van de hoge resolutie van 3D-film waar veel moderne filmmakers zo mee weglopen. "Die technologie geeft veel te scherp beeld", zegt hij onomwonden. "Daarmee verliest een film naar mijn smaak zijn karakter. Ik raak het impressionisme kwijt."

Io e Te draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscoop.


Bertolucci vindt 3D te langzaam en te scherp (Foto: Novum)