Toch procedure huisartsen tegen EPD

Oerbeer

Huisartsen klagen de organisatie achter het elektronisch patiëntendossier (EPD) aan. Die komt volgens de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen afspraken over de bescherming van patiëntgegevens niet na, meldt de NOS maandag.

De vereniging zou vrezen dat de patiëntgegevens in verkeerde handen vallen. Ook vinden de huisartsen dat het dossier een schending van het beroepsgeheim is.

Eerder spande de vereniging een kort geding aan omdat zorgverzekeraars alleen contracten dreigden te sluiten met huisartsen die zich aansluiten bij het Landelijk Schakelpunt, zoals de opvolger van het EPD wordt genoemd. Huisartsen kunnen niet aan die contracten ontkomen, omdat ze er voor bijna de helft van hun inkomsten van afhankelijk zijn.

Nadat het kort geding was aangespannen, zegden de zorgverzekeraars toe dat aansluiting bij de opvolger van het EPD geen vereiste meer is. Het kort geding werd daarom ingetrokken. Intussen heeft het bestuur van de vereniging volgens de NOS alle geloof in een goede regeling verloren. Daarom wordt een bodemprocedure aangespannen.

Het Landelijk Schakelpunt is 1 januari in gebruik genomen. Het gaat om computers die aan elkaar zijn gekoppeld. Daardoor kunnen zorgverleners in elkaars dossiers kijken. Dat kan alleen als de patiënt toestemming heeft gegeven. Tot nu toe staan er vierhonderdduizend dossiers in het systeem. Dat worden er waarschijnlijk snel meer. Iedere patiënt die bij de huisarts komt, krijgt de vraag of hij het goed vindt als zijn dossier in het systeem wordt opgenomen.

De huisartsenvereniging wees er eerder op dat straks tweehonderdduizend mensen toegang hebben tot gevoelige medische informatie. Het zou een kwestie van tijd zijn voordat iemand een pasje verliest of een pasje wordt gestolen en kwaadwillenden toegang hebben tot medische informatie.