Telers beboet voor uienkartel

Oerbeer

Zeven uientelers zijn beboet voor het maken van kartelafspraken. In 2009 spraken ze met elkaar af delen van ingezaaide akkers te vernietigen. Door het aanbod te verkleinen probeerden ze de prijs op te drijven, meldt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maandag.

De zeven ondernemingen hebben in totaal ruim vier miljoen euro aan boetes opgelegd gekregen. Het kartel kwam aan het licht door anonieme tips.

Om er zeker van te zijn dat iedereen zoals afgesproken een deel van zijn planten vernietigde, wisselden de bedrijven volgens de NMa gevoelige informatie uit. De ondernemingen zijn samen goed voor tachtig procent van de eerstejaars plantuien die worden geteeld. Zulke plantuien worden gebruikt als pootmateriaal voor tweedejaars plantuien, die kunnen worden gegeten.

De hoogte van de boete is gebaseerd op de Europese omzet van de bedrijven. Van de totale omzet wordt zestig procent binnen de Europese Unie gehaald. In Nederland wordt jaarlijks zo'n vijftig duizend ton plantuien geproduceerd.