'Controles UCI door lager budget sterk afgenomen'

Boris (borisz)

De internationale wielerunie UCI heeft de afgelopen jaren veel minder dopingcontroles uitgevoerd. Financiële redenen liggen daaraan ten grondslag, meldt de NOS op basis van een intern document van de UCI dat in handen is van de omroep. Volgens de NOS werd in juni 2010 besloten het budget voor dopingcontroles meer dan te halveren, van 6,3 miljoen euro naar drie miljoen euro.

De verminderde financiële mogelijkheden hadden tot gevolg dat er in 2011 nog maar 3014 'out-of-competition' bloedcontroles werden uitgevoerd. Twee jaar eerder waren er dat nog 6711. De cijfers geven ook aan dat oudere renners ontzien worden. Jongere coureurs worden in verhouding veel vaker gecontroleerd.

De huidige ontwikkelingen maken het bloedpaspoort van veel minder waarde. Argos Shimano-manager Iwan Spekenbrink betreurt de gang van zaken dan ook. "Hoe minder controles, hoe minder betrouwbaar het bloedpaspoort is. We moeten veel meer gaan controleren, willen we de sport dopingvrij maken."

Opvallend genoeg werd de laatste jaren hoog opgegeven over het dopingbeleid van de UCI. Zo zei Lance Armstrong in zijn dopingbiecht bij Oprah Winfrey dat hij denkt dat de wielersport momenteel 'heel schoon is'. "Er is veel veranderd sinds het bloedpaspoort is ingevoerd", zei de Texaan. De UCI wilde niet reageren op vragen van de NOS.