Van der Garde trots op Nederlands aandeel in F1

Frank (franklop)

Giedo van der Garde is er trots op dat Nederland komend seizoen weer is vertegenwoordigd in de Formule 1. Dat zei de 27-jarige coureur, die voor Caterham gaat rijden, bij zijn officiële presentatie in Amsterdam. "Ik ben er enorm trots op dat ik mijn droom ga waarmaken en dat er weer een Nederlandse Formule 1-coureur is."

Van der Garde vindt zijn entree in de koningsklasse van de autosport het gevolg van jarenlange inspanningen. "Het is een lange weg geweest, met veel bloed, zweet en tranen. Ik heb er een aantal jaartjes op moeten wachten, maar ik ben blij en trots dat het nu gelukt is." Voor Van der Garde was het eigenlijk nu of nooit. "Als het nu niet gelukt was, was het heel moeilijk geworden. Vooral vanwege mijn leeftijd."

Caterham is bekend terrein voor Van der Garde. Hij was er vorig seizoen testrijder en actief in de GP2-klasse. "Ik heb vorig seizoen een goede behandeling gehad en een goed jaar gedraaid. In de zes vrije trainingen hebben we een mooie progressie gemaakt. In de laatste vrije training was ik sneller dan de coureurs van vorig jaar." Van der Garde gaat volgende week direct verder met testen, op het circuit van Jerez. Hij gaat rijden onder nummer 21.

Van der Garde wordt de eerste Nederlander in de Formule 1 sinds Christijan Albers in 2007. Hij debuteert 17 maart bij de Grand Prix van Australië. Van der Garde benadrukt dat er geen wonderen van hem moeten worden verwacht. Vorig seizoen slaagde Caterham er niet in punten te vergaren.

"Het is nog even afwachten waar we staan met de nieuwe motor, maar mensen moeten niet denken dat wij even in de top tien gaan rijden. We moeten wel reëel blijven", zegt Van der Garde. "Ik denk niet dat wij punten gaan pakken, of het moet een hele gekke race worden met veel regen bijvoorbeeld."

De Amsterdammer pint zich liever niet vast op onhaalbare doelen. "Het belangrijkste is dat we met het team stappen in de goede richting gaan zetten. We zijn immers nog een jong team, waar nog steeds nieuwe mensen bijkomen." Caterham maakte pas in 2010, toen nog onder de naam van Lotus, zijn entree in de Formule 1.

Voor Van der Garde is een langgekoesterde droom uitgekomen. "Toen ik 12 jaar was en Nederlands kartkampioen werd, zei ik tegen mijn moeder: mam, ik ga later in de Formule 1 rijden. Het is fantastisch dat het nu vijftien jaar later is uitgekomen. Ik hoop dat door dit nieuws ook weer meer vaders met hun zoontjes gaan karten."

Van de Garde is in totaal de veertiende Nederlander ooit in de Formule 1. De beroemdste en succesvolste voorganger was zonder meer Jos Verstappen. "Jos heeft een hype losgemaakt in de jaren negentig. Hij is de beste Nederlandse coureur ooit. Ik hoop hetzelfde onder de mensen los te gaan maken als hem."