Opstelten praat aanwezigheid bij diner Van Rey goed

Redactie

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt zijn aanwezigheid bij een fondsenwervingsdiner georganiseerd door de in opspraak geraakte VVD'er Jos van Rey niet dubieus. Juist zijn afwezigheid had het onderzoek dat naar Van Rey liep kunnen schaden, zo zei de bewindsman na afloop van de ministerraad.

Opstelten werd vorig jaar op de hoogte gesteld van het strafrechtelijk onderzoek naar zijn partijgenoot. Van Rey trad in oktober af als senator en als wethouder van Roermond omdat hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht.

Opstelten werd hierover geïnformeerd, maar kan niet zeggen of dat voor of na 15 augustus was, de dag dat Van Rey het diner voor de Limburgse VVD'er Karin Straus organiseerde. "Het zou kunnen dat ik dat toen al wist, maar daar kan ik niets over zeggen", zei Opstelten vrijdag.

"Ik ga niet langs bij verdachten, maar ik ben ergens waar een verdachte ook zou kunnen zijn." Volgens Opstelten kan een bewindsman 'niet normaal publiek functioneren' als hij niet aanwezig kan zijn op plekken waar mogelijk verdachten rondlopen.

"Een minister van Veiligheid en Justitie weet een heleboel dingen, maar houdt dat voor zichzelf, tenzij dat functioneel noodzakelijk is." Als hij smoesjes moet gaan verzinnen om zijn afwezigheid te verklaren kan dit juist argwaan wekken, wat onderzoek kan schaden, zo betoogde de bewindsman.