Cambodjanen rouwen om overleden koning

Redactie

Duizenden mensen hebben zich vrijdag aangesloten bij de rouwstoet van de voormalige Cambodjaanse koning Norodom Sihanouk. Deze wordt maandag gecremeerd bij het koninklijk paleis waar hij zeventig jaar geleden werd gekroond.

Sihanouk overleed op 15 oktober in Beijing aan een hartaanval. Hij werd 89 jaar oud. Zijn lichaam werd vanuit China overgevlogen naar Cambodja en lag sindsdien opgebaard in het koninklijk paleis.

De koning leidde een turbulent leven. Onder zijn leiding werd Cambodja in 1953 onafhankelijk van Frankrijk. Hij wist in eerste instantie te voorkomen dat Cambodja betrokken raakte bij de Vietnam-oorlog door de Verenigde Staten behendig uit te spelen tegen de communisten. In 1970 moest hij na een coup door de Rode Khmer echter het veld ruimen en werd Cambodja alsnog in de oorlog meegesleept.

Sihanouk werd gevangen gezet door de Rode Khmer. Na de val van het regime in 1979 bleef hij aan het hoofd staan van het verzet tegen de regering. Na een vredesovereenkomst te hebben gesloten keerde Sihanouk terug naar Phnom Penh. In 2004 stond hij de troon af aan zijn zoon Norodom Sihamoni.


Cambodjanen rouwen om overleden koning (Foto: Novum)