Intercity Den Haag - Brussel vervangt Fyra

Redactie

Een intercityverbinding tussen Den Haag en Brussel vervangt vanaf 18 februari de hogesnelheidstrein Fyra. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) vrijdag bekendgemaakt na afloop van de ministerraad.

Vanaf 18 februari gaat de trein twee keer per dag rijden en vanaf maart acht keer per dag. Deze trein rijdt er tot er een definitieve oplossing is.

De trein rijdt nog niet door naar Amsterdam. Prorail liet maandag weten dat een verbinding tot Den Haag wel snel te realiseren was. De trein gaat over het 'klassieke' spoor rijden, net als de voormalige Beneluxtrein.

De Fyra werd enkele weken geleden uit de dienstregeling genomen na een reeks technische problemen. De trein reed sinds begin december. Mansveld eiste daarop van de Belgische en Nederlandse vervoerders dat zij uiterlijk vrijdag met een plan kwamen voor een alternatieve verbinding.

De NS en de Belgische NMBS hebben de Italiaanse fabrikant van de Fyra AnsaldoBreda in gebreke gesteld. De fabrikant heeft drie maanden de tijd gekregen om de problemen op te verhelpen.