Pussy Riot-lid Tolokonnikova in ziekenhuis

Redactie

Het gedetineerde Pussy Riot-lid Nadezjda Tolokonnikova is vorige week overgebracht naar de ziekenafdeling van het strafkamp waar zij zit. Zij ondergaat daar een algeheel medisch onderzoek. Tolokonnikova wordt onderzocht omdat ze klaagde over hoofdpijn en ook meldde volledig overwerkt te zijn. Dit heeft haar advocaat, Irina Chroenova, vrijdag bekendgemaakt.

Vorige week vertelden Tolokonnikova en haar eveneens tot twee jaar strafkamp veroordeelde Pussy Riot-collega Maria Alechina in een interview met de onafhankelijke krant Novaja Gazeta over de zware omstandigheden waaronder ze gevangen worden gehouden. Ook zeiden ze van de autoriteiten geen genade te verwachten.

Volgens Chroenova kampt Tolokonnikova al sinds vorig voorjaar met hoofdpijn en is dat alleen maar erger geworden toen zij in oktober in het strafkamp belandde. De advocaat verzocht de autoriteiten in december om Tolokonnikova medisch te laten onderzoeken, waarop het Pussy Riot-lid op 24 januari werd overgebracht naar het ziekenhuis van het strafkamp in Mordovia, in het westen van Rusland.

Volgens medebandlid Jekaterina Samoetsevitsj, die in hoger beroep een voorwaardelijke straf kreeg en wie dus het strafkamp bespaard bleef, moet Tolokonnikova zo'n beetje dag en nacht werken om te voldoen aan het quotum jasvoeringen dat zij dagelijks moet zien af te krijgen en is ze volledig uitgeput.

De Pussy Riot-leden werden vorig jaar veroordeeld voor het zingen van een protestlied in de belangrijkste kathedraal van Moskou.