Doden bij explosie in kantoor oliebedrijf Mexico

Redactie

Bij een explosie in het hoofdkantoor van het Mexicaanse oliebedrijf Petroleos Mexicanos (Pemex) zijn donderdagmiddag plaatselijke tijd 25 mensen om het leven gekomen en meer dan honderd mensen gewond geraakt. Reddingswerkers zijn in groten getale aanwezig en zijn op zoek naar overlevenden. De oorzaak van de explosie in het gebouw dat pal naast de bekende Pemex-toren in Mexico-Stad staat is niet bekend.

Op dit moment liggen nog 46 mensen in het ziekenhuis. Sommigen zijn zwaargewond, anderen hebben snijwonden, botbreuken of brandwonden. Meer dan vijfhonderd brandweerlieden, militairen en reddingswerkers zijn in de puinhopen op zoek naar overlevenden. Volgens de Mexicaanse minister van binnenlandse zaken Miguel Osorio Chong is het niet duidelijk of er nog mensen onder het puin liggen.

De explosie had plaats in de kelder van het gebouw aan het eind van de middag, net op het moment dat voor veel mensen de werkdag erop zat. De begane grond en de eerste verdieping stortten door de explosie in elkaar. Na de explosie werd het vijftien verdiepingen tellende gebouw ontruimd, evenals de wolkenkrabber die er naast staat.

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft de Mexicaanse bevolking opgeroepen niet te speculeren over de oorzaak. Desalniettemin doen er theorieën de ronde over kortsluiting die brand veroorzaakte, een probleem met de airconditioning en een aanslag. "We hebben nog geen sluitend bericht over de oorzaak", zei Peña Nieto. "We zullen bij het onderzoek elke steen omkeren om ten eerste uit te vinden wat er precies is gebeurd. Daarna gaan we bekijken of bepaalde mensen hiervoor verantwoordelijk zijn."