Ledenteruggang VVD het grootst

Redactie

De VVD heeft vorig jaar het ledenbestand met 7,5 procent zien krimpen. De partij van Mark Rutte zag daardoor het grootste percentage leden vertrekken van alle politieke partijen. De VVD wordt echter op de voet gevolgd door GroenLinks, waar 7,1 procent van de leden vertrok. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen.

De teruggang van de VVD heeft volgens het documentatiecentrum sterk te maken met de ophef die in de herfst ontstond over het voornemen van het nieuwe kabinet van VVD en PvdA om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken. De teruggang bij GroenLinks kwam door de conflicten binnen de partij, onder meer over de positie van politiek leider Jolande Sap. Tot de verliezers behoorden verder het CDA en de ChristenUnie.

De in 2011 door Jan Nagel opgerichte ouderenpartij 50Plus was zowel in relatieve als absolute zien de grootste groeier. De partij zag het ledental stijgen met bijna 4500 mensen, wat neerkomt op meer dan een verdrievoudiging van het ledenbestand. Ook D66 en de SGP maakten een flinke slag met toenames van bijna tien en zes procent. De toename bij D66 begon overigens al in 2009. Ook PvdA, PvdD en de SP zagen hun ledental toenemen.

Het ledental van alle politieke partijen in de Tweede Kamer steeg vorig jaar in totaal met 1,2 procent. De toename past in het patroon dat partijen het goed doen in jaren waarin Tweede Kamerverkiezingen zijn en er veel belangstelling in de media is voor politiek en partijen. In 2002, 2003, 2006 en 2010 deden politieke partijen het ook goed. In de daaropvolgende jaren zakte het ledental vervolgens weer wat weg.