Gael Garcia Bernal walgt van verkiezingen

Sanne (Syth86)

Gael Garcia Bernal heeft geen hoge pet op van verkiezingen. "Ik denk dat we allemaal cynisch moeten zijn over verkiezingen, omdat het smerig en geperverteerd is", vertelt de Mexicaanse acteur aan Novum Nieuws. "Het is een walgelijk en uitputtend proces."

Bernal vindt democratische verkiezingen een teleurstellend spel. "Zelfs de kandidaat waar jij achter staat, zal uiteindelijk oppervlakkig zijn over onderwerpen die heel belangrijk zijn." Volgens de kleine acteur zijn ze geen goed voorbeeld van democratie. "De echte democratie vindt plaats in het dagelijks leven en niet tijdens verkiezingen."

"We moeten de verkiezingen zien als een soapserie, dan wordt het interessant en spannend", vindt de 34-jarige acteur. "Je moet ze niet serieus nemen." Bernal vindt niet politiek over het algemeen zo moet worden benaderd. "De politiek daarachter is natuurlijk wel belangrijk, die moet je wel serieus nemen."

De Mexicaanse acteur speelt de hoofdrol in de Chileense politieke film NO. De film gaat over het referendum in 1988 waarbij het Chileense volk moest stemmen voor of tegen de dictatuur van Pinochet. De film is genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Bernal speelt in NO de reclameman René Saavedra. Hij adviseert de makers van de nee-campagne om een positieve toon te voeren. "De reclamemakers lieten zien dat de zon weer zou gaan schijnen in Chili als Pinochet zou verdwijnen", vertelt de acteur. "Maar ik denk dat het een heel eerlijke campagne is geworden en ze hebben gewonnen."

NO draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Gael Garcia Bernal walgt van verkiezingen (Foto: Novum)