Rutte houdt kaarten tegen de borst over Europa

Redactie

Het kabinet kan nog geen helderheid verschaffen over welke bevoegdheden de Europese Unie terug moet geven aan lidstaten. Premier Mark Rutte (VVD) laat donderdag weten pas over enkele weken met een uitgebreide visie te komen.

De Tweede Kamer had Rutte een reactie gevraagd naar aanleiding van de speech over Europa die de Britse premier David Cameron vorige week gaf. Cameron pleitte in zijn toespraak onder meer voor speciale uitzonderingsposities voor lidstaten als zij zich niet kunnen vinden in EU-regels. De Tweede Kamer wilde weten hoe Rutte hier tegenaan kijkt.

Dinsdag stuurde Rutte een brief waarin hij schreef dat 'op pragmatische wijze' zal worden bekeken of sommige bevoegdheden die nu in Brussel liggen niet beter door nationale overheden moeten worden uitgevoerd. Hij noemde hierbij niet om welke bevoegdheden dit zou moeten gaan.

De oppositie reageerde fel. PVV-leider Geert Wilders sprak van 'anderhalve pagina nietszeggendheid' en D66-leider Alexander Pechtold sprak van een 'flutbrief'. Ze eisten een nieuwe brief in aanloop van het debat over de toespraak van Cameron, dat voor volgende week gepland staat.

In de tweede brief schrijft Rutte dat het kabinet werkt aan een lijst van onderwerpen die de EU beter kan overlaten aan lidstaten. Op verzoek van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) werken alle ministeries nu aan een inventarisatie van onderwerpen.

Wilders vindt de nieuwe brief van Rutte opnieuw onder de maat. "Dit visieloze kabinet geeft weer geen antwoord", laat de PVV-leider weten aan Novum Nieuws. "Ik zal ze in het debat volgende week daarover kapittelen. Zo ga je niet met de Kamer om."