Politie wil beelden seksschandaal Chongqing

Redactie

De Chinese politie zet een klokkenluider onder druk video's vrij te geven van bestuurders van de stad Chongqing. Die werden in het geheim gefilmd terwijl ze de daad bedreven met prostituees. De beelden ontketenden een schandaal dat inmiddels elf bestuurders hun baan heeft gekost. De politie wil de video's onderzoeken.

Zhu Ruifeng is een voormalige journalist die de beelden in bezit kreeg en in de openbaarheid bracht. Maandag werd hij urenlang verhoord door de politie van Chongqing, die hem dreigde met vervolging als hij de beelden niet overhandigt.

"De politie was zeer beleefd, maar benadrukte de video's te willen. Ik weigerde ze aan haar te geven, omdat ik mijn bron moet beschermen. Dit is onmogelijk", zei Zhu, die in Beijing woont. "Ze bedreigden me met de wet en zeiden dat ik beschuldigd kan worden voor het achterhouden van bewijsmateriaal."

In november plaatste Zhu voor het eerst videobeelden op internet. Daarin figureerde een 50-jarige districtsbestuurder die zijn vleselijke lusten botvierde op een jonge vrouw die vermoedelijk door projectontwikkelaars was ingehuurd. Deze ontwikkelaars wilden de in het geheim geschoten beelden gebruiken als pressiemiddel om bouwprojecten toegewezen te krijgen. De bestuurder werd ontslagen, maar het schandaal breidde zich vrijdag uit toen nog eens tien bestuurders de deur werd gewezen. Ook van hen waren compromitterende beelden gemaakt.

Zhu zei zondag in Beijing ook al bezoek te hebben gehad van twee politiemensen. Volgens zijn advocaat heeft de politie het recht hem te verhoren, maar heeft Zhu eveneens het recht zijn bron te beschermen. "Als een persoon als klokkenluider optreedt en de politie komt en eist dat hij alles overhandigt, draagt dat niet bij aan de bestrijding van corruptie en de bescherming van de persvrijheid", zei Li Heping.