Rapport vliegramp Libië laat nog op zich wachten

Stephan (Stephan5)

Het rapport over de vliegramp in Libië waarbij drie jaar geleden zeventig Nederlanders om het leven kwamen, wordt naar verwachting over enige maanden openbaar gemaakt. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het conceptrapport is momenteel voor commentaar voorgelegd aan de autoriteiten die betrokken zijn bij het onderzoek. Daaronder is ook de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die heeft zijn commentaar al eind november naar de Libische autoriteiten gestuurd. Zodra het rapport openbaar wordt, zullen ook de nabestaanden worden geïnformeerd, schrijft Timmermans.

Het eindrapport is al diverse keren aangekondigd. Al in 2011 lieten de Libische autoriteiten weten dat het onderzoek binnen een half jaar klaar zou zijn. De vertraging is veroorzaakt door de oorlog in Libië en de dood van dictator Moammar Gadhafi. De nieuwe Nederlandse ambassadeur in Libië sprak eerder deze maand in de Volkskrant de verwachting uit dat het rapport begin dit jaar verschijnt.

Bij de crash in mei 2010 stortte een toestel van de Libische maatschappij Afriqiyah Airways neer in Tripoli. In totaal kwamen 103 mensen om het leven. Een Nederlandse jongen van 9 overleefde de ramp als enige. De meeste nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp hebben overeenstemming bereikt met de luchtvaartmaatschappij over de schadeafwikkeling.