GroenLinks kritisch over leenstelsel-plan

Redactie

Het kabinetsbesluit om door te gaan met de invoering van het sociaal leenstelsel voor studenten krijgt kritiek van GroenLinks. Tweede Kamerlid Jesse Klaver vindt het plan niet goed voor het hoger onderwijs. "Het komt neer op een platte bezuiniging, waar studenten de dupe van worden", reageert hij vrijdag.

De opstelling van GroenLinks is van belang, omdat het kabinet nog geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zei vrijdag dat ze voor steun in de senaat in de eerste plaats op D66 en GroenLinks rekent, omdat die partijen de invoering van een leenstelsel in het verkiezingsprogramma hadden staan.

GroenLinks heeft zij vooralsnog niet overtuigd. Klaver vindt de invoering van het leenstelsel alleen te verdedigen als de kwaliteit en toegankelijkheid er op vooruitgaan. "Beter onderwijs, hogere aanvullende beurzen, lager collegegeld en natuurlijk moet de OV-kaart blijven", stelt hij. D66-Kamerlid Paul van Meenen laat in een reactie weten dat hij de plannen bestudeert.

Ook de ChristenUnie reageert kritisch. De partij maakt zich 'grote zorgen' over de toenemende schuldenlast van studenten wanneer het leenstelsel wordt ingevoerd. "Deze last brengt grote risico's met zich mee voor de toekomst van de student zelf", reageert Carola Schouten. "Bij het aangaan van financiële verplichtingen zoals het kopen van een huis blijkt de schuldenlast steeds vaker een blok aan het been."

Schouten wil een rondetafelgesprek organiseren met onder meer studentenorganisaties, budgetinstituut Nibud en het BKR over de schuldenproblematiek.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is niet overtuigd dat de toegankelijkheid zo goed wordt gewaarborgd als gesteld in de brief. "Door de afschaffing van de OV-studentenkaart en de invoering van het leenstelsel vrezen we dat de financiële situatie thuis een zeer grote rol gaat spelen bij de uiteindelijke studiekeuze", stelt voorzitter Thijs van Reekum.

Uit de hoofdlijnennotitie van Bussemaker blijkt dat studenten vanaf 2014 door het leenstelsel bijna vijftienduizend euro extra kwijt zijn aan hun studie. Het Centraal Planbureau (CPB) maakte vrijdag bekend dat door het stelsel jaarlijks 2200 studenten minder zullen beginnen aan een opleiding in het hbo of wo.

Invoering van de plannen van het kabinet zal leiden tot 1,5 procent minder eerstejaars voltijdstudenten in het hbo, oftewel 1300 studenten. In het wo is dat 2,1 procent, oftewel negenhonderd studenten, aldus het CPB.