Nederlands-Belgische hoorzitting over Fyra

Redactie

De Tweede Kamer houdt waarschijnlijk samen met het Belgische parlement een hoorzitting over de Fyra. De voorzitter van de commissie infrastructuur van het Belgische parlement heeft dat voorgesteld, laat de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur Paulus Jansen (SP) vrijdag weten.

Waar en wanneer de hoorzitting wordt gehouden, is niet bekend. Daarover wordt volgende week besloten. Jansen denkt dat het haalbaar is om de hoorzitting de week daarna te organiseren. Hij verwacht ook dat bij de vaste Kamercommissie 'groot enthousiasme' bestaat voor het initiatief. Momenteel worden de reacties gepeild bij de verschillende partijen.

Ook moet nog worden besloten wie worden uitgenodigd voor de hoorzitting, maar naar verwachting zijn dat in ieder geval de NS en de Belgische NMBS. Ook de spoorbeheerders van beide landen zullen waarschijnlijk van de partij zijn. Voor Nederland is dat Prorail. Mogelijk komt ook de leverancier van de treinen, het Italiaanse AnsaldoBreda, en worden vertegenwoordigers van de reizigers uitgenodigd, aldus Jansen.

De 'dramatische kwaliteit van de dienstverlening' vormt de aanleiding voor de hoorzitting. Die irriteert aan beide kanten van de grens, zegt Jansen. Er is een gemeenschappelijke belang om daar wat aan te doen.

De Fyra wordt vrijwel dagelijks geplaagd door vertragingen en uitval, sinds de hogesnelheidstrein in december ging rijden tussen Amsterdam en Brussel. Donderdag werd duidelijk dat de treinstellen ook niet tegen het winterse weer kunnen; ijsblokken beschadigden de treinen. De Thalys-treinen, die over hetzelfde traject rijden, hebben daar geen last van.

In de Tweede Kamer klonk in december al grote onvrede over de Fyra. Verantwoordelijk staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) wilde toen nog niet ingrijpen, omdat het zou gaan om 'opstartproblemen'. Inmiddels heeft de staatssecretaris een gesprek gepland met de directeur van de NS Bert Meerstadt om de problemen te bespreken. De NS is aandeelhouder van NS Hispeed, die de lijn uitbaat.

Inmiddels klinkt ook in België grote kritiek. Het parlementslid Jef Van den Bergh van regeringspartij CD&V riep donderdag op de trein uit de roulatie te halen tot de betrouwbaarheid kan worden gegarandeerd. In de tussentijd moet een extra pendeltrein tussen Antwerpen en Roosendaal gaan rijden. De politicus vindt de overlast voor de reizigers 'ontoelaatbaar'.


Nederlands-Belgische hoorzitting over Fyra (Foto: Novum)