Europees Parlement stemt in met kredietbureauregels

MarcusViridis

Kredietbeoordelaars moeten in Europa aan strengere regels gaan voldoen. Het Europees Parlement stemde woensdag in met het voorstel van de Europese Commissie hierover.

De drie grote ratingbureaus, Moody's, Standard & Poor's en Fitch, kregen na de kredietcrisis flinke kritiek te verwerken. Zij zouden met hun positieve oordeel over verknipte hypotheekpakketten schijnveiligheid hebben gecreëerd. In de recente Europese schuldencrisis kwamen de bureaus bovendien op 'gevoelige' momenten met een lager oordeel over landen, zoals Portugal.

Onder de nieuwe regels moeten de kredietbureaus hun rating voortaan publiceren op een Europees platform. Dat moet de 'transparantie, diversiteit en zichtbaarheid' ten goede komen. De bureaus worden bovendien verantwoordelijk gesteld voor hun kredietoordeel, zodat mogelijk misbruik kan worden gestraft.

De regels moeten belangenvermenging voorkomen, omdat de kredietbureaus nu vaak afhankelijk zijn van de bedrijven waarover ze oordelen. Financiële instellingen, zoals banken en verzekeraars, moeten onder de nieuwe regels meer zelf een oordeel vormen over hun kredietrisico's, zodat ze niet automatisch vertrouwen op externe ratings van bureaus.

Brussel gaat daarnaast onderzoeken hoe de concurrentie op de kredietratingmarkt kan worden vergroot. Nu zijn er naast de drie Amerikaanse bureaus bijna geen serieuze spelers actief.