Tennet en Mitsubishi samen in Duitse stroomkabels

Redactie

Tennet gaat samen met Mitsubishi vier Duitse offshore windmolenparken verbinden aan het elektriciteitsnet. In totaal bedraagt de investering 2,9 miljard euro, waarvan Mitsubishi maximaal 576 miljoen euro bijdraagt. Dat maakte de Nederlandse netbeheerder woensdag bekend. Tennet stelt met zijn investeringen de grootste investeerder te zijn in de Duitse energietransitie naar groene stroom.

Mitsubishi krijgt voor zijn investering een belang van 49 procent in de beide projecten. De financiële topman van Tennet is blij met het geld van het Japanse bedrijf. "De toegezegde investering van Mitsubishi Corporation verstevigt onze balans verder, waardoor we op de goede weg blijven met het financieren van onze offshore-investeringen", zegt Eelco de Boer.

Duitsland wil minder afhankelijk worden van kernenergie en fossiele brandstoffen en investeert daarom veel in groene stroom, de zogenoemde Energiewende. Daarvoor moet niet alleen worden geïnvesteerd in de opwekking van groene stroom, maar ook in het energienetwerk.

Tennet heeft al twee windmolenparken op zee aan het energienetwerk verbonden en daar komen nog acht projecten bij. Volgens Tennet bedraagt de totale investering van die projecten 5,8 miljard euro en worden vijf miljoen mensen van groene stroom voorzien. Tennet stelt daarmee de grootste investeerder te zijn in de Energiewende.