Internetactivist hangt zichzelf op

MarcusViridis

De internetactivist en mede-oprichter van de sociale nieuwssite Reddit Aaron Swartz heeft zichzelf opgehangen in zijn appartement in Brooklyn. Hij werd beschuldigd van het stelen van miljoenen artikelen uit een computerarchief van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De zaak zou volgende maand dienen.

De 26-jarige Swartz werd vrijdagavond gevonden door zijn vriendin, zij waarschuwde de hulpdiensten, die hem dood verklaarden.

Als tiener hielp Swartz bij het ontwikkelen van RSS, waarmee kan worden bijgehouden of websites nieuwe informatie hebben geplaatst. Swartz zat ook achter de actiegroep Demand Progress, dat tegen censuur op internet streed.

Swartz werd gezien als een pionier op het gebied van het gratis openbaar maken van informatie. In 2008 schreef hij een programma waarmee via openbare archieven rechtbankdocumenten online werden gezet. Toen ongeveer twintig procent van de documenten online stond, sloot de overheid de toegang af. De FBI onderzocht de zaak maar vervolgde Swartz niet.

Drie jaar later werd Swartz gearresteerd in Boston. Daar zou hij bij het MIT hebben ingebroken in een bedradingskast om via zijn laptop miljoenen artikelen binnen te halen. Hij werd voor dertien overtredingen aangeklaagd. Onder meer voor computerfraude en inbreken op een beschermde computer.

Deskundigen zetten vraagtekens bij de aanhouding en stelden dat de actie van Swartz alleen was bedoeld om meer informatie beschikbaar te maken voor het publiek. Uitvoerend directeur David Segal van Demand Progress zei destijds dat het vergelijkbaar was met iemand opsluiten omdat hij te veel boeken bij de bibliotheek heeft geleend.

Sommige rechtsdeskundigen wezen erop dat gasten toegang hebben tot de artikelen van het MIT en als lid van het Harvard Safra Center for Ethics was Swartz ook een gast.

Professor en faculteitsdirecteur bij Harvard Lawrence Lessig heeft kritiek op de overheid. "We moeten een beter gevoel voor gerechtigheid krijgen. De overheid moet zichzelf afvragen waarom het nou zo nodig was Swartz neer te zetten als een misdadiger." De familie van Swartz geeft de aanklagers de schuld van zijn zelfmoord.

Swartz leed aan een depressie, maar 'zijn dood is niet simpelweg een persoonlijke tragedie', schrijft de familie in een verklaring. "Het is het resultaat van een crimineel systeem vol intimidatie en te veel macht voor aanklagers."

De familie zegt dat hij de wereld beter maakte door onder meer zijn onverzadigbare nieuwsgierigheid en zijn weigering te accepteren dat ongelijkheid onvermijdelijk is. De internationale digitale rechtengroep Electronic Frontier Foundation roemt Swartz als een 'buitengewone hacker en activist'. "Hij deed meer dan wie dan ook om van internet een bloeiend open ecosysteem voor het delen van kennis te maken."

Het MIT kondigde deze week aan dat meer dan 4,5 miljoen artikelen gratis beschikbaar worden gemaakt.


Internetactivist Swartz pleegt zelfmoord (Foto: Novum)