[Dakar] De Rooy verstevigt leidende positie

Laptop.

Gerard de Rooy heeft zijn leidende positie in de Dakar Rally verstevigd door de zesde etappe op zijn naam te schrijven. De Nederlander wist in de slotfase van de etappe van Arica naar Calama zijn concurrenten nog in te halen, waardoor hij met 34 seconden voorsprong eindigde op Andrey Karginov. Peter Versluis zat hier één seconde achter.

Het was geen makkelijke etappe, want Marcel Schoo moest de pijp aan Maarten geven na een crash waarbij zijn Tatra op het dak ging. Ook Hans Stacey crashte zwaar met zijn IVECO, maar de laatste berichten zijn dat hij na enkele uren toch verder is kunnen rijden. Wel heeft hij een zwaar beschadigde vrachtwagen, waardoor het onduidelijk is of hij de finish van de etappe gaat halen of morgen van de organisatie zal mogen starten.

De Rooy kende een lastige dag en lag halverwege de proef ruim zes minuten achter op Eduard Nikolaev, maar snoepte langzaam maar zeker tijd van zijn achterstand af. Nikolaev kende in de slotfase pech, waardoor de Rus uitendelijk dertien minuten verloor. Versluis leek hierdoor de proef te winnen, maar hij verloor in de slotkilometers een minuutje, waardoor De Rooy zijn vierde etappezege van het jaar kon boeken.

In het klassement staat De Rooy 18.40 minuten voor op Nikolaev. Derde is Ayrat Mardeev op ruim een half uur. Versluis klom naar de zevende stek op 2.13 uur van De Rooy, dertien seconden hierachter staat Marcel van Vliet op de achtste plaats. Ook Martin van den Brink en Rene Kuipers zitten nog in de top tien.