Belgen maken na Rundskop wederom kans op Oscar

Redactie

De Vlaamse film Dood van een Schaduw van Tom Van Avermaet en met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol maakt kans op een Oscar voor beste korte film. Vorig jaar maakte het hormonendrama Rundskop van de Vlaming Michaël Roskam al kans op een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Rundskop moest het uiteindelijk afleggen tegen het Iraanse A Separation. Dood van een Schaduw neemt het op tegen het Zuid-Afrikaanse Asad, het Afghaanse Buzkashi Boys en de Amerikaanse korte films Curfew en Henry.

Dood van een Schaduw won al vijf prijzen, onder meer op het LA Shorts Fest, het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven en het Internationaal Filmfestival van Valladolid. De film werd ook al genomineerd voor de European Film Awards 2013.

In Dood van een Schaduw verzamelt een sinistere verzamelaar schaduwen van doodsmomenten. Hij schakelt helpers in om voor hem duizenden schaduwen te fotograferen en biedt hen een tweede kans op hun leven. Nathan, die als soldaat stierf tijdens de Eerste Wereldoorlog, krijgt zo?n tweede kans. Hij gaat op zoek naar Sarah, de liefde uit zijn leven. Als hij haar vindt, blijkt ze echter al voor een ander gekozen te hebben. De keus die hij in zijn wanhoop maakt, heeft ook voor Sarah desastreuze gevolgen.

De Oscarnominaties werden donderdagmiddag bekendgemaakt. De begeerde gouden beeldjes worden 24 februari voor de 85e keer in Los Angeles uitgereikt.