Lincoln genomineerd voor twaalf Oscars

René (MrManiak)

Steven Spielbergs presidentsdrama Lincoln maakt kans op twaalf Oscars. De biografische film is daarmee de grootse kanshebber op een Academy Award. Lincoln maakt onder meer kans op het gouden beeldje voor beste film, beste regie, beste acteur en beste vrouwelijke bijrol. De Oscarnominaties werden donderdag bekendgemaakt in Los Angeles.

In de categorie beste film concurreert Lincoln met het gijzelingsdrama Argo, de avonturenfilm Life of Pi, de musical Les Misérables, de Osama Bin Laden-film Zero Dark Thirty, het drama Silver Linings Playbook, de western Django Unchained, het drama Beasts of the Southern Wild en het Franstalige drama Amour.

Alle vijf de genomineerde regisseurs zijn ook kanshebber in de categorie beste film. Ang Lee is voor de regie van Life of Pi genomineerd, David O. Russell voor Silver Linings Playbook, Steven Spielberg voor Lincoln, Michael Haneke voor Amour en Ben Zeithlin voor Beasts of the Southern Wild.

Bij de acteurs in hoofdrollen maakt Daniel Day-Lewis voor zijn titelrol als Abraham Lincoln kans op zijn derde Oscar. Hij gaat de strijd aan met Hugh Jackman voor zijn zingende rol in Les Misérables, Joaquin Phoenix voor The Master, Bradley Cooper voor Silver Linings Playbook en Denzel Washington voor Flight.

Bij de vrouwen is Jessica Chaistain genomineerd voor haar hoofdrol in Zero Dark Thirty. Ze concurreert met Jennifer Lawrence voor Silver Linings Playbook, Naomi Watts voor The Impossible, Emmanelle Riva voor Amour en Quvenzhane Wallis voor Beasts of the Southern Wild. De 85-jarige Riva is overigens de oudste genomineerde ooit, de 9-jarige Quvenzhane de jongste.

De Nederlandse kinderfilm Kauwboy haalde de shortlist voor de beste niet-Engelstalige film niet. In die categorie zijn nu het Deense A Royal Affair, het Noorse Kon-Tiki, het Canadese War Witch, het Chileense NO en het Franstalige drama Amour uit Oostenrijk genomineerd. Amour is in nog vier categorieën een kanshebber.

De Oscars worden zondagnacht 24 februari uitgereikt. De prijzenregen wordt aan elkaar gepraat door Family Guy-bedenker Seth MacFarlane. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse komiek de Oscaruitreiking presenteert en de 85e keer dat de Academy Awards worden uitgereikt in Los Angeles.


Lincoln genomineerd voor twaalf Oscars (Foto: Novum)