Dino S. dient verzoek voor voorlopige vrijlating in

Redactie

Dino S., een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage, heeft een verzoek voor voorlopige vrijlating ingediend bij het gerechtshof in Amsterdam. Dat heeft zijn advocaat Marnix van der Werf donderdag gezegd.

S. zit momenteel op een afdeling voor gevangenen met gedragsproblemen in Vught. Daarvoor zat hij op de extra beveiligde inrichting in dezelfde gevangenis. S. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) oordeelde in augustus al dat S. niet langer in de extra beveiligde inrichting hoefde vast te zitten.

In december oordeelde de RSJ dat het ?onredelijk' was dat S. opnieuw op een zwaarbeveiligde afdeling werd geplaatst. Zijn overplaatsingsverzoek moest worden ingewilligd omdat S. niet vluchtgevaarlijk is, oordeelde de RSJ. Tot dusver heeft justitie echter geen gehoor gegeven aan deze uitspraak.

Zolang S. niet wordt overgeplaatst wil Van der Werf dat zijn cliënt voorlopig op vrije voeten wordt gesteld. De advocaat verwacht dat het vrijlatingsverzoek binnen twee weken wordt behandeld.

S. werd in 2010 opgepakt omdat hij verdacht werd van betrokkenheid bij een aantal liquidaties. Het Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen S. voor de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Momenteel zit S. een celstraf van zeven jaar uit voor een drugszaak. Hij is in die zaak in cassatie gegaan.