Kinderprostitutiefilm verandert Johanna ter Steege

Borizzz

Johanna ter Steege is flink geraakt door het thema van haar nieuwe speelfilm Lilet Never Happened. "Dit gaat nooit meer weg uit mijn leven", zegt de Nederlandse actrice tegen Novum Nieuws. De film gaat over de jonge, Filipijnse Lilet die zichzelf prostitueert. Ter Steege speelt een Nederlandse hulpverlener die het meisje van de straat wil halen.

De actrice heeft voor haar rol als hulpverlener gesprekken gevoerd met kinderprostituees in de sloppen van Manilla. "Die zal ik nooit meer vergeten. Ik heb meisjes gesproken van 10, 11 en 12 jaar. Je ziet de schaamte, maar tegelijkertijd zie je ook dat ze geen keus hebben, want het is een kwestie van leven of dood".

"Ze gaan van 's ochtends zes tot twaalf naar school en dan werken ze van zes uur 's avonds tot middernacht in de prostitutie", gaat Ter Steege verder. "Dan hebben ze drie klanten voor drie dollar per twee uur en die negen dollar nemen ze weer mee naar huis en daar leeft dan het hele gezin van".

De 51-jarige actrice speelde in 1988 haar eerste filmrol in het drama Spoorloos, gebaseerd op Het Gouden Ei van Tim Krabbé. Daarna volgden rollen in internationale films als Meeting Venus met Glenn Close en Immortal Beloved met Gary Oldman en Isabella Rossellini. Ze was vorig jaar met haar dochter Hanna te zien in de kinderfilm Achtste-Groepers Huilen Niet.

Ter Steege kon het zich als moeder niet voorstellen dat ouders hun kinderen lieten prostitueren. "Maar toen ik daar rondliep dacht ik: het is helemaal niet de vraag of je het wel of niet kan, je moet wel.?

Regisseur Jacco Groen benaderde Ter Steege voor de hoofdrol in Lilet Never Happened. Hij baseerde zijn scenario op een ontmoeting die hij zestien jaar geleden had met een Filipijnse kindprostituee genaamd Lilet. Hij wilde een documentaire maken van haar levensverhaal, maar heeft haar nooit teruggevonden. Daarna ontstond het idee voor de dramafilm.

Lilet Never Happened draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Kinderprostitutiefilm verandert Johanna ter Steege (Foto: Novum)