Erkenning Kosovo ondenkbaar voor Servië

Redactie

De regering van Servië zal Kosovo nooit erkennen. In een woensdag door de regering goedgekeurde resolutie van president Tomislav Nikolic staat dat Servië zich nooit zal neerleggen bij de afscheiding van Kosovo, de voormalige provincie die in 2008 de onafhankelijkheid uitriep.

De regering in Belgrado roept op tot volledige autonomie voor Serviërs in Kosovo, die zo'n tien procent van de Kosovaarse bevolking vormen. Het parlement moet zich nog uitspreken over de resolutie.

Nikolic zei Kosovo niet als onafhankelijke staat te zien. De resolutie moet ervoor zorgen dat Servische onderhandelaars Servische nationale belangen in de onderhandelingen met Kosovo niet te grabbel gooien.

Vorige maand maakte een gelekte ontwerpresolutie al veel internationale kritiek los. De definitieve versie wordt geheim gehouden om de Servische onderhandelingspositie niet in het geding te brengen, zei de Servische premier Ivica Dacic.

De regering van Kosovo verwerpt de Servische resolutie. "Kosovo is een onafhankelijke staat en heeft zijn eigen grenzen die internationaal worden erkend", zei Arber Vllahiu, woordvoerder van de Kosovaarse president Atifete Jahjaga. "De interne kwesties van Kosovo worden met niemand besproken, zeker niet met Servië."