Oppositie Macedonië eist vervroegde verkiezingen

Redactie

De grootste oppositiepartij van Macedonië, de Sociaaldemocraten, heeft dinsdag aangedrongen op vervroegde verkiezingen in maart. De parlementsverkiezingen zouden volgens de Sociaaldemocraten samen moeten vallen met de reeds geplande gemeenteraadsverkiezingen. De termijn van de huidige regering loopt pas over twee jaar af.

Regeringspartij VMRO moet nog formeel reageren op de eis van de Sociaaldemocraten, maar minister van binnenlandse zaken Gordana Jankulovska zei woensdag al dat de oppositie 'zesmaal op rij een catastrofale nederlaag heeft geleden'. De Macedonische bevolking heeft volgens Jankulovska weinig vertrouwen in de oppositie.

De oppositie boycot sinds kerst de zittingen van het parlement. Rond kerst werd in het parlement gedebatteerd over de overheidsbegroting. De stemming werd omgeven met veel tumult rondom het parlementsgebouw. Zeker elf politieagenten en drie parlementsleden van de oppositie raakten gewond. De Sociaaldemocraten zijn boos dat parlementariërs van de partij werden geweerd uit het debat.