[Dakar] Pain behoudt leidende positie

Laptop.

Olivier Pain heeft zijn leidende positie in de Dakar Rally behouden door in de vijfde etappe van Arequipa naar Arica achter David Casteu tweede te worden. Het verschil tussen beide Fransen bedroeg op de streep 1.09 minuten. Beste Nederlander werd Frans Verhoeven met een vijftiende plaats op bijna zeven minuten.

Casteu leidde de hele etappe, voor Pain die hiermee de leiding behoudt. De winnaar van gisteren, Joan Barreda Bort verloor door een navigatiefout al vijf minuten en daarna nog eens bijna drie uur door een defecte brandstofpomp. Cyril Despres moest ook weer tijd inleveren, ditmaal vier minuten.

Verhoeven revancheerde zich iets ten opzichte van de probleemdag van gisteren. De Nederlander werd uiteindelijk vijftiende, terwijl Henk Knuiman met 26 de tweede landgenoot werd. Hij leverde zestien minuten op de winnaar van vandaag in.

In het klassement heeft Pain iets meer dan een minuut voorsprong op Casteu. Despres bezet de derde positie op meer dan zes minuten. Verhoeven is met een 23e stek de beste Nederlander op ruim vijftig minuten. Knuiman staat met acht minuten meer een plaats lager.

Bij de quads lijkt Marcos Patronelli niets meer in de weg te staan om de eindzege te boeken. De Argentijn won wederom de etappe, nu met drie minuten voorsprong op de Pool Lukasz Laskawiec. Sebastian Husseini was de grote concurrent van Patronelli, maar verloor vandaag veel tijd. Dat gold ook voor zijn teamgenoot Kees Koolen die waarschijnlijk nu bij de coureur uit de Verenigde Arabische Emiraten staat.

In het klassement heeft Patronelli een voorsprong van ruim een uur op Ignacio Nicolas Cascale. De achterstand van Koolen is nog niet bekend.