'Geen blanke invloed op Kwakoe!'

anoniem_22072019025900

Het Kwakoe-festival mag op geen enkele manier in blanke handen vallen. Blanken stammen namelijk af van slavenhandelaren en omdat Kwakoe Afro-Surinaams cultureel erfgoed is, mag het niet gebeuren dat er in de toekomst blanken betrokken raken bij de organisatie ervan. Die mening zijn een tweetal Afro-Surinaamse organisaties toegedaan.

De klagende organisaties, de stichting Konsensi van Kwakoeveteraan Emile Esajas en de stichting Kwaku Family van George Olymph, vinden dat Kwakoe georganiseerd moet blijven worden door negers. Door blanken toe te laten tot de organisatie zou volgens hen 'het belang van de Surinaamse gemeenschap in Amsterdam (…) op zeer onfatsoenlijke manier (worden) ondermijnd'.

De organisaties hebben hun ongenoegen laten blijken aan de stadsdeelraad van Amsterdam Zuidoost. Reden daarvoor was de beslissing van de deelraad om in de toekomst het festival te laten organiseren door een professionele evenementenorganisatie en de mensen in dat soort organisaties hebben volgens de klagende partijen de verkeerde huidskleur.

De deelraad kwam tot dat besluit vanwege de wanordelijke organisatie van het festival de afgelopen jaren. Niet alleen op organisatorisch, maar ook op financieel vlak ging er toen bijzonder veel verkeerd.