"Vooroordeel van lieve hockeyblondjes klopte niet"

Maarten (rubbereend)

Max Caldas sprak maandagavond op de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven over het succes van de Oranjevrouwen op de Spelen. Het Brabants Dagblad was erbij en schreef erover.

De pittige stage afgelopen winter was volgens de bondscoach één van de geheimen achter het succes van de Nederlandse hockeysters. De Oranjevrouwen verzamelden zich vorig jaar januari op Schiphol voor een reis naar Londen. Tenminste dat dachten ze. De trip ging uiteindelijk naar Alicante, waar de vrouwen werden gedrild door drie commando’s.

De keuzeheer verklaarde: "Ik had het idee dat stress een negatieve rol speelde in de ploeg. Dat dat invloed had gehad op de verloren WK-finale in Argentinië (2010, red.) en het soms stroef verlopen EK. Maar ik zat ernaast, na de eerste dag vertelden de leiders me dat stress helemaal geen issue was in de ploeg. Het vooroordeel van lieve hockeyblondjes klopte niet, het waren bikkels. Zonder sieraden, douche, tent en gsm redden de meiden zich prima."

Caldas sprak gedurende de avond niet alleen over de stage in Alicante, ook andere onderwerpen kwamen aan bod. Zoals de shoot-outs, waar de Nederlandse vrouwen eindeloos op trainden. Ellen Hoog blonk er niet in uit. "Toch was voor mij één ding duidelijk: die neemt de vijfde bal", sprak de oefenmeester.

"Hoe hoger het water staat, des te beter is Hoog. Soms moest ik vertrouwen op mijn gevoel. Maartje Paumen mocht bijvoorbeeld niet de eerste nemen. Stel ze zou missen, als aanvoerster, dan zou dat voor de rest misschien een te grote klap zijn. Naomi van As moest die eerste nemen, dan was ze gelijk van de spanning af."