Technologie zorgt voor 'fysiek' touchscreentoetsenbord

Veel mobiele apparaten hebben geen fysiek toetsenbord meer. Ze zijn vervangen door toetsenborden op een scherm die voor veel mensen toch niet zo lekker aanvoelen wanneer ze typen. Tactus is nu bezig met technologie waarmee je een fysieke reactie krijgt van een touchscreentoetsenbord.

Het begint met een speciale laag die bovenop het touchscreen wordt aangebracht. Hieronder zitten kanaaltjes die olie kunnen vasthouden. Het besturingssysteem bepaalt wanneer de olie door de kanalen heen stroomt om speciale knoppen te maken. De olie tilt als het ware kleine delen van de laag omhoog om verschillende toetsen te maken die weerstand bieden wanneer je erop drukt. De apparaten die dit gebruiken worden wel wat dikker door het verhoogde scherm.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf heeft het weinig impact op de batterijduur. Er wordt namelijk alleen energie verbruikt tijdens het aan- of uitzetten. Tactus Technology wil de technologie verkopen aan fabrikanten van tablets en andere mobiele apparaten, maar het zal nog een tijdje duren voordat het klaar is voor gebruik.