Oeigoerse asielzoeker mag voorlopig blijven

Redactie

Een Oeigoerse asielzoeker die woensdag zou worden uitgezet naar China, mag voorlopig toch in Nederland blijven. De Raad van State heeft dinsdag besloten dat de man de uitspraak in zijn hoger beroep mag afwachten, meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag.

Dinsdag meldden Amnesty International en Vluchtelingenwerk Nederland nog zich zorgen te maken over de uitzetting van de Oeigoerse asielzoeker. Volgens de mensenrechtenorganisaties is de kans groot dat hij bij aankomst in China direct wordt gevangengezet en gemarteld.

Veel Oeigoeren, een van oorsprong Turks volk dat in China wordt onderdrukt, vluchtten in 2009 na opstanden naar omringende landen en Europa. Degenen die terugkeren en van wie het vermoeden bestaat dat ze asiel hebben aangevraagd, zouden bijna zeker gevangen worden genomen voor ondervragingen.

Voor zover bekend heeft alleen Zweden de afgelopen maanden twee Oeigoeren uitgezet. Sindsdien zou niets meer van ze zijn vernomen. Zweden zet nu voorlopig geen Oeigoeren meer uit.