Groentetelers herstellen van EHEC-crisis

Redactie

Groentetelers hebben hun afzetprijzen vorig jaar zien herstellen van de EHEC-crisis het jaar daarvoor. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde ramingen van het Productschap Tuinbouw. De productiewaarde van verse groente steeg met negen procent tot 2,1 miljard euro. Het areaal daalde juist met vier procent tot 98 hectare.

Ook de gemiddelde prijs van fruit steeg, mede door een tegenvallende oogst van peren en appels. De productiewaarde van vers fruit steeg met tien procent tot 490 miljoen euro. De voor fruitteelt beschikbare grond bleef vrijwel gelijk op 22 hectare.

De productiewaarde van bloemen en planten steeg met twee procent tot 5,2 miljard euro. "Bloemen en planten blijken opnieuw weinig crisisgevoelig", constateert het productschap. Het areaal daalde met twee procent tot 48 hectare.

Mede door het herstel van de groentesector steeg de totale productiewaarde van de Nederlandse tuinbouw met vier procent tot 7,9 miljard euro. De enige sectoren met daling van de productiewaarde waren de bloembollen-, boom- en uienkwekers. Vooral de waarde van uien daalde flink, met 31 procent.

De EHEC-bacterie, die tot een besmettelijke dikkedarmontsteking kan leiden, stak in mei 2011 de kop op in Duitsland. Vijftig mensen overleden aan de bacterie. Aanvankelijk werd komkommer uit Nederland als de bron gezien. Later werden taugé en kiemgroenten verdacht. Als gevolg van de crisis kelderde de export van Nederlandse groenten en gingen meerdere telers over de kop.