Open tbc bij medewerker Gronings ziekenhuis

Redactie

Bij een operatieassistente van het Martini Ziekenhuis in Groningen is dit weekeinde open tbc ontdekt. De 150 collega's en zestien patiënten met wie de vrouw in contact is geweest sinds zij klachten heeft, worden onderzocht, meldt een woordvoerder van het ziekenhuis dinsdag.

De vrouw kwam medio december met klachten terug van vakantie. Daarna werkte zij nog drie dagen in het ziekenhuis. In die tijd assisteerde zij bij zestien operaties. Vervolgens meldde de vrouw zich ziek.

De medewerkster is opgenomen en wordt geïsoleerd behandeld. Medewerkers en patiënten die niet zijn ingeënt tegen tuberculose worden begin volgende maand opgeroepen voor de mantouxtest, een prik die een eventuele tbc-besmetting aantoont. Door de incubatietijd kan besmetting pas na een tijdje worden geconstateerd. Medewerkers die al wel zijn ingeënt worden opgeroepen voor een longfoto.

Tuberculose is een besmettelijke infectieziekte die kan worden overgedragen door hoesten. De kans dat een gezond persoon na besmetting daadwerkelijk ziek wordt, is zeer klein.