[Dakar] Sainz deelt eerste tikje uit

Laptop.

Carlos Sainz heeft het eerste tikje in de Dakar editie 2013 uitgedeeld. De Spanjaard snelde in de dertien kilometer lange proloog rond Pisco. De Spanjaard reed naar een tijd van 7.40 minuten en was hiermee acht tellen sneller dan de Argentijn Lucio Ezequiel Alvarez. Op tien tellen van de winnaar eindigden Nasser Al-Attiyah en Guerlain Chicherit gedeeld derde.

Beste Nederlander was Peter van Merksteijn met een zestiende plaats op 48 seconden van Sainz. Erik Wevers en Erik van Loon eindigden op respectievelijk plaats 23 en 31 hier vlak achter. Niet voor iedereen verliep het goed, want Tim Coronel verloor zeventien minuten door problemen. Ook favoriet Robbie Gordon leverde tien minuten in, mogelijk door versnellingsbakproblemen.

Voor het algemeen klassement wordt door de organisatie vanwege de lengte een correctiefactor toegepast. Voor de auto's is dat een factor drie, waardoor de tijden met drie vermenigvuldigd worden en Sainz dus een voorsprong van 24 seconden op zijn naaste belager heeft. Voor onder meer Gordon en Coronel zijn de druiven zuur, want zij staan hierdoor al op een grote achterstand.