China is ongewoon koud

Redactie

Het is deze winter ongewoon koud in China. De gemiddelde temperatuur is gedaald tot het laagste niveau sinds 28 jaar, meldt de Chinese meteorologische dienst.

Sinds eind november was de gemiddelde temperatuur in heel China -3,8 graden Celsius. In het noorden en noordoosten werden met gemiddeld -7,4 en -15,3 records gebroken die respectievelijk 43 en 42 jaar in de boeken stonden. In sommige streken - het noordoosten van China, het oosten van Binnen-Mongolië en het westen van Xinjiang - vriest het nu meer dan veertig graden.

De China Daily berichtte vrijdag dat duizend schepen vastzitten in het ijs in de baai van Laizhou in de Bohaizee. In het zuidwesten en zuiden ondervindt het lucht-, weg- en treinverkeer hinder van zware sneeuwval en gladheid.

Volgens Chinese meteorologen dalen de temperaturen deels doordat koudefronten zich door het smelten van de poolkap naar het zuiden verplaatsen. Doordat er veel vocht in de lucht zit moeten China, Europa en Noord-Amerika rekening houden met zware sneeuwval.