[Dakar] Rally vandaag van start

Laptop.

De Dakar Rally gaat vandaag in de Peruaanse hoofdstad Lima van start. In totaal zullen 183 motoren, 38 quads, 153 auto's en 75 trucks aan het vertrek verschijnen. De finish is na 8400 kilometer op 20 januari in de Chileense hoofdstad Santiago.

De eerste motoren zullen om 11.40 uur (17.40 uur Nederlandse tijd) van start gaan voor een rondje van dertien kilometer rond Pisco. De auto's starten om 13.22 uur lokale tijd, terwijl de vrachtwagens pas om 15.27 uur lokale tijd aan het vertrek komen.

Net als in andere jaren staat er weer een groot contingent Nederlanders aan de start. Bij de motoren is de verwachting dat Frans Verhoeven en Henk Knuiman in de top mee kunnen draaien. Bij de auto's halen na het afhaken van Bernhard ten Brinke Erik van Loon en Peter van Merksteijn de kastanjes uit het vuur. Gerard de Rooy hoopt bij de truckers zijn titel te kunnen verdedigen.

Alle Nederlandse equipes zijn inmiddels door de keuring, al ging dat niet voor iedereen even gemakkelijk. Zo moest quad-rijder Alex Brusselers een toeter van een scooter gebruiken om door de keuring te geraken. Ook aan de vrachtwagen van Bob ten Harkel moest nog gesleuteld worden. Na problemen bij het linkervoorwiel verholpen te hebben moest er tijdens de keuring nog gewerkt worden aan een aanpassing van de zekering van de veiligheidssystemen zoals de GPS en iritrack. Hierna werd de truck goedgekeurd.