'Hogere btw nog weinig doorberekend'

bennootje

Veel winkeliers hebben de hogere btw-tarieven nog niet doorberekend aan hun klanten. Dat blijkt zaterdag uit een inventarisatie van de Volkskrant onder een aantal grote winkelketens. De btw ging op 1 oktober vorig jaar omhoog van negentien naar 21 procent.

Ketens als Hema, BCC, Blokker en Ikea hebben drie maanden na de btw-tariefverhoging hun prijzen nog niet aangepast. De ketens betalen de hogere btw zelf.

"De detailhandel is een zeer concurrerende markt en winkeliers blijven scherp prijzen", verklaart Sander van Golberdingen van Detailhandel Nederland in de krant. Volgens hem is de consument de grote winnaar.

Van Golberdingen verwacht dat de btw-verhoging hard aankomt bij winkeliers. Bij winkels die het bedrag niet doorberekenen, wordt de winstmarge aangetast. Bij winkels die dit wel doen worden producten duurder, dus kunnen klanten minder kopen.

Onder meer de ketens Etos en Bruynzeel Keukens voerden de prijsverhoging wel direct door. Een woordvoerder van de keukenfabrikant zegt in de krant echter dat dit amper effect heeft gehad op de verkoop.